boton-menu

MENÚ

T¡town Hall, Clinic, and Meeting Center in Madarcos, Mountain Range in North Madrid.

EMILIO PEMJEAN MUÑÓZ, CARMEN MARTINEZ ARROYO, RODRIGO PEMJEAN MUÑOZ

logos

Winning Project in the 2nd Ceramic Roof Tile Covers Awards performed by Hyspalyt.

With this small intervention in Madarcos, through the succession of small squares and routes, an axis has been created, which articulates the town from the square of the church to the old forge, completing the original plot. The program that has to solve the project has been separated in two buildings: the Meeting Center, for sporadic, recreational and cultural use, and the Town Hall and Clinic, for permanent and daily use.

It has been intended to recover the constructive tradition of the villages of the Mountain Range in North Madrid through the material (gneiss from the area) and the typology (strongly marked volumes of few holes). But respect has not resulted in a simple mimicry.

The ceramic material has been used on the roof of the town hall, but with an aesthetic commitment, which places the building at the time it was built.

logos

The Town Hall – Clinic of horizontal space, has an absolute continuity between the interior and the exterior, with the granite pavement on the way to the patio to form with the interior offices a unique space. This idea of continuity is reinforced by the elements which go out to the exterior, like the walls and the box of installation made of steel. Building the glasswork in the floor and walls makes these elements “disappear”, helping to maintain spatial continuity. In the interior, the separation elements between both offices allows an overview of all the space of the building. Radiators have been removed, incorporating a floor water heating system; similarly, the closets contain boxes, fuse boxes, and the rest of controls, to obtain a clear vision of the space without elements which could disturb this vision.

As opposed to the town hall, the meeting center, is a vertical space of light.

logos

The room adapts its section to the topography of the terrain, in a geometry contrasted with the horizontality of the covering. The light and the structure are related according to the same module. The “magic” of the reflected light makes the cover “levitate”. The rays of the sun are not seen directly, but emit on the wall their luminous spot. This same indirect light effect is achieved with the night and artificial light. The stone wall, forming the volume, will increase its thickness in one of the facades to contain the spaces for the servers, and the white wall, object in the emptiness of the room, will hide the doors of such spaces. The wall at the back of the room, will be the only one made of stone which penetrates inside and in front of it, on the opposite side of the room there will be the large steel guillotine door, which will allows when it is open, to put together to the Church square to become one space.

A small and new square has been created between two buildings, where the town hall doors, by setting up a steel box of penetrating volume, continuity of the inner box with files and installations) and the doors of the meeting room ( as a hollow “dug” in the stone). The “crack”, let the wind whistle to frame a distant landscape.

Texto publicado por la revista NA con motivo del II Premio de cubiertas de teja cerámica, convocado por Hispalyt.

share

Esta web utiliza cookies, puedes ver nuestra política de cookies aquí. Si continuas navegando estás aceptándola
Política de cookies +