boton-menu

MENÚ

social houses building in Sanchinarro, Madrid.

Eva Aldeanueva Martínez

logos

The parcel TR-24 is located at the beginning of a number of parcels destined to be housing buildings as well.

Its north border limits to the Street Pintor Antonio Saura, and to a green area planned in the design: its south boarder limits to a strong slope of the tracks of the train; its east boarder limits to the parcel TR-28B; and its west boarder limits to a public road roundabout space.

Another determining feature of the parcel, besides its position, is the sharp difference in height between its smaller sides, almost three meters high.

The lack of urban references provides a neutral and homogeneous environment.

The topography, the location and the environment are the premises that the project takes as starting reference points.

logos

It was proposed an arrangement in block that perimetrically traverses the boarders of the parcel, generating two exterior spaces where to locate the housings, avoiding the habitual qualification of “interior” façade and exterior façade. The route ends up with a vertical block of housings. The building was built, and is placed on a base that absorbs the sharp slope of the land and allows a continuous horizontal plane on the ground floor of the building, where only the three housings adapted for disable are located.

The objective is to free as much space as possible from edification on the ground floor, open and easy to walk spaces, making this work as space for staying and playground; this is reason why the enclosures of portals and utility rooms are made of light materials such as sheet and glass, of rounded and exempt forms.

The building is configured as a number of strata with different thickness, colors and also different elements of vacuum and volume which avoid the continuity of the block. The space for the stairs is a glassed length that goes from the base to the top. The carpentry works and the roller blinds are made of aluminium and the metal profiles that shape the façades lighten up the weight of the facing brick.

The housing is designed as a HABITABLE-UNIT facing to the street or to the open interior/exterior space, interchangeably and alternately, what gives a homogeneous image of any of the faces of the building.

Text: Eva Aldeanueva Martínez

share

Esta web utiliza cookies, puedes ver nuestra política de cookies aquí. Si continuas navegando estás aceptándola
Política de cookies +